­

De workshops die Jouw Voeding heeft vormgegeven, worden als nascholingsdagen georganiseerd door verschillende onderwijsorganisaties. Zie ‘agenda’ voor data en locaties.

Detoxificatie ofwel ontgiften, en vasten
Ontgiften is een vorm van reinigen, jezelf ontdoen van ongewenste of vreemde elementen. Reinigen aan de buitenkant doe je met water, waarna je je schoon en fris voelt.
Je kunt jezelf ook inwendig reinigen om alle afvalstoffen (toxinen en stressoren) van de voorbije periode, die zich hebben opgehoopt als gevolg van onzorgvuldige eet- en leefgewoonten, op te ruimen. Dit wordt tegenwoordig 'detoxen' of 'ontgiften' genoemd. Daarnaast draagt de toenemende vervuiling van onze leefomgeving sterk bij aan de toxische load die ons systeem belast en die om ontgifting vraagt.
In de verschillende natuurgeneeskundige tradities bestaat een keur aan methoden om te detoxen, waarvan vasten - dus het je (gedeeltelijk) onthouden van voedsel - een onderdeel kan zijn. Meestal brengt een detox-periode tevens een schoonmaak van 'emotionele rommel' met zich mee.
Het doel van detoxen is om ruimte te creëren voor je lichaam en voor jezelf, zodat je met nieuwe veerkracht en een frisse blik verder kunt.
In de les wordt uitgelegd hoe afvalstoffen uit ons systeem zelf en onze leefomgeving zich kunnen ophopen in lichaam en geest, en welke verschijnselen en signalen ze met zich meebrengen. Het werkingsprincipe van detox- en vastenkuren wordt verhelderd. Tevens worden tips aangereikt om in het dagelijks leven aandacht aan detoxen te kunnen geven, en enkele eenvoudige methodieken om zelf thuis verantwoord een korte detoxkuur te kunnen uitvoeren.

Verslaving en gewenning
Verslaving wordt omschreven als ‘een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal afhankelijk is van een gewoonte of een stof op zodanige wijze, dat hij/zij deze gewoonte of stof heel moeilijk los kan laten.’ Dit heeft veel gevolgen voor het functioneren en welzijn van de verslaafde zelf en van diens omgeving.
De ene verslaving of gewoonte is de andere niet. Er bestaat een lange rij aan verslavende onderwerpen. Denk maar aan de bekende verslavingen zoals sigaretten, alcohol, drugs, en gokken; maar we kennen ook b.v. eetverslaving, zoet- en zoetstoffenverslaving, medicijnverslaving, koopverslaving, internetverslaving, chatverslaving en seksverslaving.
Verslaving van welke aard dan ook verloopt volgens een specifiek patroon en heeft specifieke kenmerken. De ene mens is ‘gevoeliger’ voor verslaving dan de ander. Je hoeft niet ernstig verslaafd te zijn om bij jezelf gevoeligheid voor of tendensen van verslaving te kunnen waarnemen. Door de snelgroeiende verslavingsproblematiek is er intussen een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek dat probeert de vinger te krijgen achter wat er precies gebeurt bij verslaving.
In de les komen de kenmerken en mechanismen van verslaving aan bod, wat er in de hersenen gebeurt, en welke hormonen en stoffen een rol spelen. Daarnaast de invloed van onze Westerse leef- en eetgewoonten op verslavingsgevoeligheid, en andere achtergronden van de gevoeligheid voor verslaving. Hoe je verslavingstendensen bij jezelf herkent, en wat de mogelijkheden zijn van voeding, voedingssupplementen, ontgiften en bewegen om van ‘eenvoudige’ verslavingen af te komen. Ook wordt een eenvoudige zelfhulpmethode, de EFT (emotional freedom technique) gedemonstreerd en geoefend.

Mond en gezondheid
Onze mond is het begin van ons spijsverteringskanaal, en meteen ook het enige onderdeel hiervan waar we bewust invloed op hebben. Bij de mond denken we vooral aan het gebit, maar de mond is meer dan dat: naast de harde tanden en kiezen en het kaakbeen zit er in onze mond veel zacht weefsel en natuurlijk een zeer soepele spier: de tong. Het samenspel tussen slijmvliezen, speekselklieren, mondflora, tong en gebit blijkt enorm belangrijk te zijn voor onze gezondheid.
Aan bod komen de connectie tussen gebitselementen en organen, en tussen het dragen van een beugel en bepaalde klachten. En de samenhang van het Temporo Mandibulaire Gewricht en enerzijds de schedelbeenderen en anderzijds het heupgewricht. Daarnaast kijken we naar de invloed van voeding op de pH in de mond en op de mondflora, en naar de invloed van fluor en amalgaam op het gebit en de gezondheid. Een dysbalans in de mondgezondheid kan leiden tot laaggradige ontstekingen in de mond en ziekten elders in het lichaam.
We kijken naar veel voorkomende klachten als tandenknarsen en aften, en hoe je met voeding een groot aantal problemen kunt voorkomen c.q. verzorgen.

Hulptechnieken
Deze nascholing gaat over het gebruik van spiertesten om in de complexiteit van klachten een duidelijk behandelplan te maken, aan de hand van de prioriteiten die zich aandienen
De hulpvraag en de klachten en symptomen waarmee de patiënt komt, verwijzen vaak naar een meer complexe problematiek, waar verschillende aspecten bij betrokken zijn. Het is dan zaak om tot een of meerdere werkdiagnosen te komen, waar dan een behandelplan uit voortkomt. Maar waar ligt de prioriteit in de problematiek? En hoe bepaal je de volgorde in de behandeling? Is het mogelijk zelf actief zaken te ‘corrigeren’?
Aan bod komen enkele praktische hulptechnieken voor diagnostiek, testen en corrigeren:
-De basisprincipes van spiertesten, ofwel toegepaste kinesiologie. Met deze principes leer je waar de prioriteit van het probleem van de cliënt ligt: structureel (botten, gewrichten, etc.), chemisch (voeding, vertering, deficiënties), psychisch (stress, emotie) en energetisch
(elektromagnetisch). Een hernia diafragmatica b.v. kan puur met de anatomie te maken hebben, maar vaak ook met emoties. Met de spiertesten kun je verder ook voedselovergevoeligheid testen en de keuze en dosering van supplementen voor de cliënt.
-Leren kijken naar de relatie tussen de lichaamshouding van de cliënt en allerlei klachten. De stand van voeten, bekken, wervelkolom en schedel vertelt veel. Een bekkenscheefstand bijvoorbeeld kan te maken hebben met maagklachten, maar ook met gebitsproblemen. Ook de steunweefsels spelen hier een belangrijke rol in.
-Achtergrond van een eenvoudige manipulatietechniek voor correctie van enkele veel voorkomende problemen: vastzittend bekken (sacroiliacale fixatie); dysfunctionele klep van Bauhini (ileocoecale ‘klep’); hernia diafragmatica (middenrifbreukje)
-EFT (Emotional Freedom Technique) als zelfhulpmethode om emotionele zaken los te laten.

 

­